By Wijnhuis Den Boer Since 1885

Onze Winkel

De geschiedenis van Wijnhuis Den Boer

Mevrouw den Boer (overgrootmoeder van de huidige generatie van Wijnhuis den Boer) was een jonge weduwe. Om brood op de plank te krijgen voor haar kinderen moest zij aan het werk (sociale voorzieningen waren er rond 1885 nog niet) Mevrouw den Boer was genoodzaakt om vanuit een kruiwagen bezems, borstels, kwasten en diverse andere artikelen te verkopen. Door al haar bezoeken aan verder gelegen boerderijen kwam de vraag ook naar een fles jenever en zo is het dus eigenlijk in het klein begonnen.

Haar zoon Piet den Boer trouwde in 1926 en kocht samen met zijn vrouw de dijkwoning Onder de Waal, waarin een winkel werd gerealiseerd. Vanuit deze winkel werden met name levensmiddelen en later ook voeding voor vogels verkocht. Naarmate de vraag naar dierenproducten steeg, besloot Piet den Boer, groot dierenliefhebber, een kleindierhandel te beginnen. De dijkwoning was echter niet groot genoeg voor deze uitbreiding.

In de zoektocht naar een andere ruimte werd bij een publieke verkoop in 1936 het pand aan de Dorpsstraat, ook een dijkwoning, gekocht van eigenaar de Jong die hier een bakkerij had van zeekaak: het voedsel voor de walvisvaarders en de Oost-Indië Compagnie. Een deel van het terrein werd ingericht als theetuin met daarin een speeltuin en een muziektent voor zomeravondconcerten. Verder werden er verschillende ruimtes gerealiseerd voor verscheidene siervogels, apen, dassen en wasberen. Ook werd het voormalige Koetshuis van de familie de Jong aangekocht.

Naar mate er steeds meer vraag was naar bruiloften en partijen, diende het totale terrein achter de dijkwoning vanaf 1952 als feestlocatie in Krimpen aan de Lek.
De dijkwoning diende inmiddels als dierenwinkel en Bed and Breakfast. Door het vele werk vanuit het Koetshuis had Piet den Boer steeds minder tijd om de dierenwinkel te runnen. De Dijkwoning is vervolgens omgebouwd tot slijterij. De slijterij begon nadien een steeds grotere omvang aan te nemen. Er werd bezorgwerk verricht en er werden stoelen, tafels, glaswerk, bestek en ander toebehoren verhuurd onder de naam P.J. den Boer Slijterij voor Lek en IJssel.

De dochter van Piet den Boer, Lenie den Boer, was ook vanaf haar jeugd al bij het bedrijf betrokken en heeft de slijterij/wijnhandel verder uitgebouwd. Gezien haar interesse in de dranken en wijnbranche vanuit Krimpen aan de Lek, werd er een 2e winkel gehuurd op winkelcentrum Crimpenhof te Krimpen aan den IJssel. Weer wat later deed de mogelijkheid zich voor om een kaas, delicatessen- en notenwinkel op te starten naast de slijterij op de Crimpenhof.

Therry Klapwijk (zoon van Lenie) volgde de opleiding aan de Hotelschool in Den Haag. Via de Hotelschool heeft Therry met 3 medestudenten de Culinaire Show Twente 'de gouden Hatelet' gewonnen als beste gastheer van NL. Sinds 1991 zijn de slijterijen in Krimpen aan de Lek én Krimpen aan den IJssel door hem overgenomen van zijn moeder. Tot op de dag van vandaag is Therry Klapwijk als 4e generatie dus eigenaar van Wijnhuis Den Boer in Krimpen aan de Lek. Therry heeft na in het buitenland gewerkt te hebben in de hotelwereld, diverse wijnopleidingen gedaan waaronder ook de Vinologen opleiding aan de Wijnacademie. Tevens heeft hij voor overige dranken het Liqouristendiploma gehaald. In 1995 heeft Therry de winkel aan de dijk van zijn (over)-grootouders verhuisd naar het winkelcentrum in Krimpen aan de Lek in het voormalige slagerspand van Slagerij Blanken aan de Hoofdstraat.

Inmiddels heeft Therry vanuit zijn visie op de markt totaal vernieuwde speciaalzaak waarin activiteiten van beide winkels zijn geconcentreerd, terug op basis waar zijn voorouders ooit zijn begonnen. Met succes kun je wel zeggen. Na aankoop van het naastgelegen pand en een zeer ingrijpende verbouwing en restyling is er sinds juni 2019 een 200m2 winkel met een solide uitstraling, vakmanschap en een assortiment wat zijn weerga niet kent. Nog steeds gesitueerd aan de Hoofdstraat 29-31 met een ruime parkeergelegenheid direct voor de deur.

Ook startte Therry samen met een IT bedrijf in 2011 met een online webshop in whisky, later verder uitgebreid met overige dranken onder de naam Best of Whisky en Best of Fine Spirits. In 2016 is Therry uit deze samenwerking gestapt en is begonnen aan de bouw van een nieuwe onder de naam www.firstclassspirits.com by Wijnhuis den Boer. Dit als een verlengde van zijn winkel voor zowel lokale, nationale als internationale klanten. Vooral de Whisky en wijn nemen hier een belangrijke plaats in. In een eigen proeflokaal aan de Maas worden frequent diverse proeverijen gehouden.

Stil zitten is er niet bij bij Wijnhuis den Boer.

Therry en Jose

De nieuwe winkel balie (voorkant)

Ons Proeflokaal