By Wijnhuis Den Boer Since 1885

Webshop

Varvaglione Vigne e Vini 12 e Mezzo IGP Negroamaro del Salento

9,99

Kruidig, rond en zwoel met specerijen en gekonfijt fruit. Lekker bij kruidige en pittige gerechten.

Op vooraad

Op vooraad

Beschrijving

Proefnotities:
Geconcentreerde volle rode wijn met veel kruidigheid, specerijen en gekonfijt fruit in de geur. De smaak is vol, rond en zwoel met een warm karakter. De afdronk kruidig en lang.

Serveersuggesties:
Als tv wijn, bij kruidige gerechten zoals stoofpotjes, gegrild en gebakken vlees en harde kaassoorten
16-18° C.

Wijnmaker:
Cosimo Varvaglione

Wijnhuis:
Wijnmaker Cosimo Varvaglione, tevens eigenaar van Vigne e Vini srl., heeft als derde in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro, primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen weten te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.

Wijngaard:
Negroamaro komt van het Latijnse Nigra en Griekse Mavro en beiden betekenen donker. Zij verwoorden zowel de kleur van de donkergekleurde druivenschil als de wijn die van deze druif gemaakt is.
Oppervlakte: 0 ha, Bodemsamenstelling: klei en kalk

Streek:
Puglia is het Zuid-Italiaanse wijngebied en vormt de hak van de Italiaanse laars. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog.
Bijzonderheden / Opmerkingen:
De naam van de wijn, ‘12e Mezzo’ ofwel twaalf en een half in het Nederlands, staat voor het alcoholpercentage van 12,5%. Uniek voor wijnen uit Puglia. Wijnen uit deze streek zijn voornamelijk rond de 15%. Het bijzonder lage percentage is de reden geweest voor wijnmaker Cosimo Varvaglione om deze wijnen ‘12e Mezzo’ te noemen.

FAQ