By Wijnhuis Den Boer Since 1885

Webshop

Varvaglione Vigne e Vini 1921 DOP Primitivo di Manduria Riserva

41,99

Op vooraad

Op vooraad

Beschrijving

Proefnotities:
Intens donkere kleur en een rijke geur van gerijpt donker fruit, zuidvruchten en specerijen die je direct tegemoet komen. In de mond komen de verschillende smaken eerst voorzichtig los maar naar korte tijd is het ineens een explosie van smaken waarbij het rijpe fruit de boventoon voert en de lichte houttonen de secondanten zijn. De afdronk is lang en laat een scala aan geur- en smaakcomponenten achter.

Serveersuggesties:
Krachtige wijn die om stevige gerechten vraagt: wild, gekruide gerechten met een rijpe toets, gerijpte kazen.
16 – 18° C.

Wijnmaker:
Cosimo Varvaglione

Wijnhuis:
Wijnmaker Cosimo Varvaglione, tevens eigenaar van Vigne e Vini srl., heeft als derde in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro, primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen weten te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.

Wijngaard:
Kleine wijngaarden rondom de zuid Italiaanse plaats Manduria en aangeplant met extreem oude primitivo wijnstokken.
Oppervlakte: 0 ha, Bodemsamenstelling: Klei en kalk

Streek:
De plaats Manduria ligt in het wijngebied Puglia, aan de binnenkant van de zg. Zuid-Italiaanse laars. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog. De plaats Manduria ligt op een heuveltop en de wijngaarden liggen op de licht glooiende hellingen en worden van van alle kantenverwend door de zon.
Bijzonderheden / Opmerkingen:
Het jaar 1921 is bijzonder voor het wijnbedrijf Varvaglione want hierin is het bedrijf opgericht door Cosimo Varvaglione de overgrootvader van de huidige directeur en wijnmaker Cosimo Varvaglione. Het is ook het geboortejaar van Angelo Varvaglione, de grootvader van Cosimo. Dit zijn genoeg redenen om de absolute topwijn van Varvaglione de naam 1921 mee te geven. Daarnaast heeft het symbool op het etiket, de achterom kijkende man op de grote fiets, de verwijzing van het met respect terugkijken naar het verleden maar toch ook meegaan met de moderne techniek.

FAQ