By Wijnhuis Den Boer Since 1885

Webshop

Varvaglione Vigne e Vini Collezione Privata DOP Primitivo di Manduria Old Vines

29,99

Krachtige, maar elegante rode wijn met een zwoel karakter. Serveer bij krachtige gerechten of stoofpotten.

Op vooraad

Op vooraad

Beschrijving

Proefnotities:
De intense donkerrode kleur geeft al iets prijs van de enorme concentratie van deze wijn. In de geur treffen we direct het gerijpte fruit en zwartebessen confiture aan maar ook iets van specerijen en iets leer. In de smaak aangevuld met zacht, zwoel gedroogd fruit en opnieuw wat specerijen en de finale is lang en zacht.

Serveersuggesties:
Combineert uitstekend met krachtige en rijke gerechten zoals stoofpotjes en vlees van de grill en met harde kaassoorten.
16-18° C.

Wijnmaker:
Cosimo Varvaglione

Wijnhuis:
Wijnmaker Cosimo Varvaglione, tevens eigenaar van Vigne e Vini srl., heeft als derde in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro, primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen weten te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.

Wijngaard:
Druiven komen van een wijngaard met Primitivo druivenstokken die meer dan 50 jaar oud zijn. Deze stokken zijn gesnoeid in de traditionele vorm ad alberello, letterlijk vertaald jonge boom. De struik blijft laag en wordt niet geleid aan draden of pergola maar zijn vrijstaand en wordt elk jaar terug gesnoeid tot op enkele hoofdtakken. Druiven kunnen daarom alleen met de hand geplukt worden.
Oppervlakte: 19 ha, Bodemsamenstelling: Klei en kalk met lagen ijzeroer en fossielen

Streek:
De plaats Manduria ligt in het wijngebied Puglia, aan de binnenkant van de hak van de zg. Zuid-Italiaanse laars. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog. De plaats Manduria ligt op een heuveltop en de wijngaarden liggen op de licht glooiende hellingen en worden van van alle kantenverwend door de zon.
Bijzonderheden / Opmerkingen:
De Collezione Privata is de topkwaliteit DOC Primitivo di Manduria van Varvaglione Vigne e Vini en gebruikte druiven komen van oude wijnstokken van meer dan 50 jaar oud en alleen de beste kwaliteit wordt persoonlijk geselecteerd door wijnmaker en eigenaar Cosimo Varvaglione.

FAQ