Beschrijving
Proefnotities:
De donkere kleur geeft al iets prijs van het rijke karakter. In de krachtige geur ontdekken wij gerijpt fruit, kruiden maar ook iets van de speciale vatrijping. De krachtige smaak blijft lang aanwezig en geeft als aanvulling mooie rijpe tannines en een vol karakter.
Serveersuggesties:
Bij gebakken en gegrilde vleesgerechten, stoofschotels en gerijpte, harde kazen.
16-18° C.
Wijnmaker:
Wijnhuis:
In 2009 heeft Jodocus Boomsma samen met zijn vrouw, na een lange zoektocht, Chateau Beaulieu in de Cotes de Bourg gevonden. Een echt mooie plek om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: “zelf wijn maken”. Jodocus heeft al veel ervaring in de wijnwereld opgedaan en meer dan 30 jaar wijnen geïmporteerd uit de hele wereld. Nu wil hij zelf de beste wijnen van de Cotes de Bourg produceren waarbij hij wordt bijgestaan door een gerenommeerde oenoloog. Chateau Beaulieu bestaat uit 17 hectare wijngaarden en een fraai zeventiende eeuws landhuis.
Wijngaard:
Oppervlakte: 0 ha, Bodemsamenstelling: kalksteen met kleilagen
Streek:
Cotes de Bourg is een van de Cotes de Bordeaux gebieden op de rechteroever van de Gironde, vlakbij het plaatsje Bourg, daar waar de rivieren de Dordogne en Gironde samen stromen. Ver voordat er in de Medoc wijnstokken aangeplant stonden, kende dit gebied al een rijke historie en werden de lokale wijnen verscheept via de wijnhavens Bourg en Blaye.
Bijzonderheden / Opmerkingen:
Bovenaan de steile helling van perceel “Terre Blanches” is de kalkrots dichtbij en de grond arm. De opbrengst is dus erg laag, met weinig trossen, kleine druiven en daarom super geconcentreerd. Alleen van de bovenste 10 wijnstokken worden de mooiste trossen met de hand geplukt, voorzichtig ontsteeld en in nieuwe eikenhouten vaten gedaan. De gisting vindt plaats in vaten waarvan de deksel tijdelijk is verwijderd. Tijdens deze eerste gisting wordt met de hand elke paar uur de “hoed” naar onderen geduwd en gebroken, dit wordt “pigeage” genoemd. Tijdens deze eerste gisting wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden om smaakverlies te voorkomen. Hierna worden de druiven geperst en deze rijke wijn ondergaat een tweede gisting. De zogenaamde ‘malolactische gisting’, waarbij appelzuren in melkzuren worden omgezet. Het hele proces is arbeidsintensief en kostbaar, maar het resultaat is het meer dan waard. Deze wijn is gebotteld in een beperkte oplage.