By Wijnhuis Den Boer Since 1885

Webshop

Baltasar Gracián DO Calatayud tinto

8,99

Niet voorradig

Niet voorradig

Beschrijving

Proefnotities:
De intens donkerpaarse kleur verraadt al een beetje het rijke karakter van deze jonge wijn. De geur van jong rood fruit als kersen en pruimen en een vleugje kruidigheid wordt in de smaak aangevuld met rijpe zachte taninne en gerijpt donker fruit. De afdronk is lang, zacht en rond met een levendig karakter.

Serveersuggesties:
Bij mild gekruide gerechten, lichte vlees- en gevogeltegerechten, gegrild en gebakken vlees en gerijpte kaas.
14-16° C.

Wijnmaker:
Juan Vicente Alcañiz

Wijnhuis:
Bodegas San Alejandro (kortweg BSA) is het meest onderscheiden wijnbedrijf in de competities Grenache du Monde en hun specialiteit laat zich dan ook al snel raden: de wijndruif garnacha (grenache). Het heeft dan ook een aantal unieke punten: een aantal topwijnmakers en adviseurs, waarvan Jean-Marc Lafage van Domaine Lafage er eentje is, het heeft de hoogste gelegen wijngaarden van Spanje en daardoor een lang groeiseizoen en groot is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht, de laatste oogst van Europa, zeer oude en gezonde wijnstokken (tussen 35 en 100 jaar) en het ligt in het innoverende en unieke wijngebied Calatayud.

Wijngaard:
De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, dicht tegen de bergen van Sierra Vicort. Het klimaat is continentaal maar wel met wat mediterraanse invloeden.
Oppervlakte: 30 ha, Bodemsamenstelling: rode klei en overdekt met een coluviale laag

Streek:
Calatayud is een oude DO en ligt in het noord-oosten van Spanje. De wijngaarden zijn de hoogst gelegen van Spanje en liggen tussen de 550 en 1040 mtr. boven zeeniveau. Het klimaat is continentaal met hete zomers en koude winters en weinig neerslag met een gemiddelde van slechts 350 mm. per jaar. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is groot en het groeiseizoen is erg lang en de oogst is zelfs de laatste van Europa. In dit wijngebied staan dan ook zeer oude maar kerngezonde vooral garnacha (=grenache) wijnstokken. Om in aanmerking te komen voor de DO Calatayud moeten de garnacha stokken minimaal 35 jaar oud zijn.
Bijzonderheden / Opmerkingen:
De wijnen zijn vernoemd naar Baltasar Gracián, hij was een bekende Spaanse schrijver uit de 17e eeuw die vlakbij Miedes is geboren en opgegroeid, de plaats waar Bodegas San Alejandro is gevestigd.

FAQ