Beschrijving
Proefnotities:
Enorme concentratie en complex met een breed scala in geur en kleur. Je komt tegen diverse kruidentoetsen, gerijpt donkerfruit maar ook cacao. De krachtige smaak eindigt met een elegante en verfijnde finale.
Serveersuggesties:
Een goede begeleider van krachtige en gekruide gerechten en oude harde kaas.
16-18° C.
Wijnmaker:
JeanMarc Lafage
Wijnhuis:
Ingeklemd tussen de azuurblauwe Mediterranee en de machtige Pyreneeën, in het uiterste zuiden van Frankrijk tussen Perpignan en de kust, ligt het 15e eeuwse mas Domaine Lafage. Rondom de eeuwenoude kelders liggen niet minder dan 140 hectares wijngaarden op arme bodems van schiste en kalk. Inmiddels wordt het domein gerund door de zesde generaties vignerons: het gedreven wijnmakersechtpaar Jean-Marc en Eliane Lafage. Na veel omzwervingen over de wereld en werkzaam te zijn geweest bij diverse wijnproducenten, is Jean-Marc teruggekeerd op het ouderlijke wijnnest.
Wijngaard:
Selectie van druiven, afkomstig van de elf (onze) terrassen aan de voet van de berg Canigou. Deze terrassen zijn aangelegd door mensenhanden want zonder deze zou na elke regenbui het beetje rode aarde van de kostbare bovenlaag wegspoelen. Nu blijft deze laag behouden en komt er op slechts enkele plekken de onderlaag met zwarte leisteen bloot te liggen.
Oppervlakte: 0 ha, Bodemsamenstelling:
Streek:
Roussillon is een groot gebied in het zuid-oosten van Frankrijk. Ingesloten door de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Vroeger kwamen hier de grote hoeveelheden eenvoudige goedkope tafelwijnen vandaan. Tegenwoordig hebben jonge veelbelovende wijnmakers ontdekt dat dit een ideaal gebied is om kwalitatief hoogstaande wijnen te kunnen maken.
Bijzonderheden / Opmerkingen:
De druiven worden vertroeteld door wijnmaker Jean-Marc Lafage en hij laat dan ook niets aan het toeval over om ‘Les Onze Terrasses’ tot een van zijn mooiste en meest bijzondere wijnen te maken. De oogst begint direct in het voorjaar want dan doet hij een ‘groene oogst’, er worden dan al kleine trosjes verwijderd om ruimte te maken voor een beperkt aantal trossen per druivenstok. Deze kunnen hierdoor tot optimale rijpheid komen in het najaar. Maar zodra de druiven dan ook rijp zijn worden ze met de hand geplukt en om de druiven zo gaaf mogelijk te houden in kleine kratjes gelegd van slechts 10 kg. Dan begint het unieke proces van ‘Les Onze Terrasses’ want in de bijzondere wijngaarden met zijn elf terrassen worden de druiven na de oogst een voor een met de hand geselecteerd en alleen de gave en rijpe druiven worden voorzichtig in open houten vaten van 500 ltr. gelegd. Elk vat herbergt ongeveer 400.000 puntgave druiven. Dit vat is de verblijfplaats van de wijn voor de komende 25 maanden. De druiven gaan dus niet naar de kelder maar de kelder komt naar de wijngaard. Na deze selectie gaan de vaten snel naar de kelder en worden daar gedurende 20 dagen gekoeld op 0°C. dit is om zoveel mogelijk de natuurlijke geur- kleur en smaakstoffen aan de druif te onttrekken en in de wijn te krijgen. Hierna worden de vaten langzaam opde omgevingstemperatuur gebracht en start de eigenlijke vinificatie en worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Tijdens het gehele proces van druif naar wijn wordt geen gebruik gemaakt van pompen, alles gebeurd op basis van zwaartekracht.